De kracht van Vitamine D

De kracht van vitamine D

Tijdens deze winterse dagen kunnen we wat minder lang van het daglicht genieten en hebben we minder de mogelijkheid om vitamine D in ons lichaam op te nemen. Een van de belangrijkste manieren om vitamine D binnen te krijgen is namelijk via zonlicht.

Ons lichaam kan vitamine D zelf aanmaken in de huid onder invloed van de ultraviolette B-stralen uit het zonlicht. Om vitamine D in je huid te kunnen aanmaken moet de zonkracht echter wel een bepaalde sterkte hebben en dit is niet het geval in de herfst- en wintermaanden.

Een andere manier om vitamine D binnen te krijgen is via onze voeding, maar vaak eten we niet genoeg voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D om aan een optimale hoeveelheid te komen.

Eigenlijk alleen vette vissoorten en de olie daaruit (vooral levertraan) bevatten veel vitamine D. Van andere producten, zoals eieren, moet je er erg veel eten om voldoende vitamine D binnen te krijgen.

Vitamine D heeft heel belangrijke functies in het lichaam en naast een vitamine is het ook een hormoon. Een gebrek aan vitamine D betekent een negatieve impact op veel lichaamsfuncties.

Vitamine D speelt een rol bij:

  1. Het vertragen van botontkalking. Eén op de vier vrouwen boven de 55 jaar krijgt te maken met botontkalking. De menopauze versnelt het proces van botontkalking omdat onze oestrogeenproductie daalt.
  2. bescherming rol tegen allerlei vormen van kanker waaronder borstkanker. Uit een onderzoek uit 2007, gepubliceerd in de American Journal of Clinical Nutrition(1), is gebleken dat vrouwen na de menopauze een aanzienlijk lagere kans hebben om kanker te krijgen door suppletie van vitamine D. Uit het onderzoek bleek dat dit vooral geldt voor borstkanker, maar ook voor long- en darmkanker.
  3. het immuunsysteem en bij het voorkómen van auto-immuunziekten.
  4. Vitamine D kan een positieve invloed hebben op je spierkracht. Iets wat ook steeds belangrijker wordt naarmate we ouder worden.
  5. Veel vrouwen boven de 40 krijgen last van artrose, artritis of reumatische artritis, ofwel: pijn in de gewrichten. Uit de Iowa Women’s Health Study(2) blijkt uit onderzoek onder 30.000 vrouwen dat hoe hoger de inname van vitamine D is, hoe kleiner de kans op reumatische artritis. Vrouwen met de ergste ziekteverschijnselen hadden het laagste niveau van vitamine D. Er is aangetoond dat voldoende vitamine D de pijn kan verlichten.
  6. Uit twee grote studies blijkt een verband tussen lage niveaus van vitamine D in het lichaam en MS.
  7. Er zijn relaties aangetoond tussen hart- en vaatziektes en hoge bloeddruk en te lage niveaus van vitamine D.
  8. Je gevoeligheid voor stress

Veel mensen komen in een winterdip onder invloed van een tekort aan zonlicht. Een studie uit 2006 toonde aan dat ouderen met een lager vitamine D-gehalte tot maar liefst elf keer meer risico lopen depressief te worden, dan mensen met een gezond vitamine D-gehalte.

Uit diverse onderzoeken blijkt vitamine D een belangrijke rol speelt bij het voorkomen van Covid-19. Uit een in het gerenommeerde medische vakblad JAMA blijkt dat diegenen met een vitamine D-tekort een tweemaal grotere kans hebben dat ze na besmetting ook daadwerkelijk positief testen voor Covid-19. Een voldoende hoge bloedspiegel vitamine D draagt ertoe bij dat de vermenigvuldiging van het Covid-19-virus wordt geremd!

Voldoende reden dus om minstens 1 keer per dag lekker even naar buiten te gaan en van het zonnetje te genieten. Een kwartiertje is al genoeg om een voorraadje vitamine D te pakken. Ook als het bewolkt is krijg je vitamine D binnen, dus trek je dikke jas aan, zet je muts op en ga lekker een wandeling maken. Goed voor de beweging, je gemoedstoestand en voor het aanvullen van je vitamine D gehalte.

Omdat je vitamine D niet volop kunt eten én we in een klimaat wonen waarin we te weinig vitamine D kunnen aanmaken in onze huid, is suppletie van vitamine D een must voor iedereen die in Nederland woont. Met suppletie bedoel ik vitamine D3 ofwel cholecalciferol. Neem deze suppletie bij voorkeur tijdens een maaltijd waar vetten in zitten. Op deze manier wordt vitamine D beter in je bloed opgenomen.

Voor iedereen geldt een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 10 microgram vitamine D. Alleen mensen van boven de 70 moeten 20 microgram per dag binnen krijgen. Wil je precies weten hoeveel vitamine D voor jou een optimale hoeveelheid is? Doe dan de vitamine D test via bijgevoegde link:
https://www.vitakruid.nl/advies/vitamine-d-test

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *