Lichamelijke klachten bekijken we vanuit 4 invalshoeken:

Mobiliteit

Een beperking in de mobiliteit ontstaat vaak doordat we steeds stijver worden in spieren en gewrichten. Dit is een onbewust en langzaam proces. Als er bijvoorbeeld een acute spit in de lage rug ontstaat, is dit vaak dan ook het topje van de ijsberg. Het lichaam kent dan geen uitweg meer en zet het lichaam vast om het te beschermen. De oorzaak van de klachten zijn door verschillende onderzoeken vaak goed te achterhalen. Door jarenlange ervaring kunnen wij ook met behulp van onze handen zeer nauwkeurig voelen waar de stijfheid zich ophoopt in het lichaam. De spanning in het lichaam kan verminderd worden door zachte mobilisaties, manipulaties en ademhalingstechnieken. Daarnaast maken we gebruik van spiertechnieken zoals dry needling en massage.

Beweging

Spieren maken een groot deel uit van het menselijk lichaam. Spieren zorgen ervoor dat we ons voort bewegen en zijn belangrijk voor onze lichaamstemperatuur. Pijn zorgt er voor dat we ons minder goed kunnen voortbewegen. Pijn zorgt voor compensaties in het lichaam en het gevolg is dat onze spieren minder goed hun functie kunnen uitvoeren. Pijn zorgt dus altijd voor zwakte in ons lichaam! Daarnaast verliezen we bij het ouder worden spiermassa en wat te denken van het vele zitten op het werk of thuis op de bank. Kracht en conditie zijn belangrijke factoren om je fitheid weer optimaal te krijgen.

Bewustwording

Waar komen klachten vandaan en wat is de oorzaak? Dit geeft inzicht op de lange termijn. Mensen zijn toch ook vooral gewoontedieren. Veel activiteiten en werkzaamheden gaan elke dag op de automatische piloot. Wat dit echter voor effect heeft op het lichaam heb je niet altijd in de gaten. Via verschillende methodes leren wij jou om wat meer bewust te raken van activiteiten die niet altijd even goed zijn voor ons lichaam. Dit zorgt ervoor dat de klachten op lange termijn ook niet weer terug zullen komen.

Voeding

Klachten kunnen ook ontstaan door een eenzijdig voedingspatroon of door tekorten aan bepaalde vitamines en mineralen. Vooral de darmen spelen hierin een belangrijke rol. De gezondheid van de darmen is uitermate belangrijk voor een optimale gezondheid. De darmen kunnen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsstoffen zoals gluten of lactose. Als dit al een lange tijd speelt kunnen er klachten ontstaan. Ook (langdurige) stress kan een negatieve invloed hebben op de darmen. Vanuit mijn opleiding tot orthomoleculair therapeut kan ik helpen om weer de juiste balans terug te vinden in jouw lichamelijke gezondheid. 

Lichaam en geest werken samen!