Bewegen maar!

Voor volwassenen en ouderen geldt de ‘Nederlandse Norm Gezond Bewegen’, 150 minuten matig intensief bewegen per week, dat is 30 minuten per dag.
Voor kinderen is dat 60 minuten per dag, en hoe meer beweging hoe beter!
In deze (Corona) tijd van het jaar is beweging nog eens extra belangrijk, om het binnen zitten af te wisselen en lekker te gaan wandelen om een frisse neus te halen.

De intensiteit van bewegen wordt vaak uitgedrukt in MET-waarden (Metabolic Equivalent of Task). Een manier om uit te drukken hoeveel energie een bepaalde lichamelijke activiteit kost in vergelijking tot de energie die je in rust verbruikt.

Intensiteit is onder te verdelen in licht, matig en zwaar;
Bij een lichte intensieve activiteit kan je denken aan klussen in huis of de afwas doen.
Wandelen of fietsen zijn matige intensieve activiteiten waarbij er ook een versnelde ademhaling en verhoogde hartslag optreedt.
Bij veel zwaardere activiteiten ga je er ook bij zweten, voetbal of wielrennen vallen hieronder.

Ook wordt er geadviseerd om 2 keer per week spier- en bot versterkende oefeningen te doen. Hierbij kun je denken aan activiteiten waarbij het lichaam met zijn eigen gewicht wordt belast zoals rennen, springen, traplopen of dansen. Voor volwassenen en ouderen is krachttraining hier goed voor. Balansoefeningen zijn voor ouderen ook extra belangrijk.

Voor onze mentale gezondheid is bewegen ook bevorderlijk. Volgens neuropsycholoog
prof. Dr. Erik J.A. Scherder verbeteren ook de ‘executieve functies’ van onze hersenen:
het vermogen tot initiatief nemen, zaken plannen, impulsen beheersen en zelfregulatie.

Elke dag in beweging komen kun je natuurlijk zelf doen door een stuk te wandelen of te fietsen. Online is er tegenwoordig ook voor ieder wat wils. Dit kan bijvoorbeeld in de huiskamer via youtube. Zodra de Corona restricties straks weer voorbij zijn, kun je er ook voor kiezen om je bij een sportschool of een club aan te sluiten. Samen sporten maakt het in ieder geval nog leuker!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *