Diabetes, is er wat aan te doen?

Diabetes, is er wat aan te doen?

Er zijn twee soorten diabetes. Diabetes type 1 en diabetes type 2. Beide zijn een ziekte waarbij het lichaam geen evenwicht kan houden in de bloedsuiker. Het bloedsuikerspiegel wordt geregeld door het hormoon insuline.

Echter zit er wel degelijk een verschil tussen de beide typen diabetes. Bij het diabetes type 2 hebben mensen te weinig insuline in het lichaam en reageren ze daar ook niet goed op. Dit type kan komen door een ongezonde levensstijl, overgewicht en soms spelen ook erfelijke factoren een rol.

Wanneer diabetes type 2 is geconstateerd zal die persoon adviezen krijgen voor een gezondere leefstijl. Aanvullend zal er insuline moeten worden gespoten of medicatie worden voorgeschreven. Wanneer iemand goed let op zijn voeding en leefstijl, is het mogelijk dat de medicatie niet meer nodig is.

Bij diabetes type 1 is het een ander verhaal, daar is sprake van het afweersysteem dat de cellen vernietigt die insuline aanmaken. Hoe deze vorm van diabetes ontstaat is nog niet geheel duidelijk. Veelal speelt aanleg een rol. Mensen die gediagnosticeerd worden met dit type diabetes zullen elke dag de bloedsuiker meten en insuline moeten spuiten. Daarbij moeten zij bij elke hap die zij eten berekenen hoeveel insuline er nodig is. Deze vorm is nog niet te genezen.

Vooral type 2 wordt pas laat ontdekt. Let op de volgende symptomen: veel drinken, veel plassen, veel last van vermoeidheid, last van de ogen, last van terugkerende ontstekingen zoals blaasontsteking. Neem bij twijfel contact op met de huisarts. Want ook hier geldt natuurlijk: liever voorkomen dan genezen.

Op dit moment is er een wandel-challenge bezig bij Fitwerk vanuit de Nationale Diabetes Challenge, elke donderdagmiddag van 12:30-13:30 starten we voor de praktijk met een wandeling door de Oosterpoort of omgeving. Dit is voor mensen met Diabetes maar ook zonder ben je welkom!

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *